Medicinskt ledningsansvar inom företagshälsan
Vad innebär det för verksamhetschefen och medicinskt ansvarig personal?
Där det bedrivs hälso- och sjukvårdsverksamhet ska det finnas någon som svarar för verksamheten (verksamhetschef). Det är verksamhetschefen som har det övergripande ansvaret för verksamheten, till exempel ska verksamhetschefen säkerställa att behovet av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet i vården tillgodoses. Verksamhetschefen får uppdra åt annan att fullgöra enskilda ledningsuppdrag, till exempel medicinskt ledningsansvar. Inom företagshälsovården kan uppdraget medicinskt ledningsansvar se olika ut beroende på vilka ledningsuppgifter som överlämnats från verksamhetschefen till läkare.
Kursdagen fokuserar på den rättsliga regleringen som rör kravet på god vård, patientsäkerhet och Lex Maria, hanteringen av patientuppgifter och samverkan med myndigheter och andra aktörer. Fallbeskrivningar diskuteras löpande under dagen och exempel ges på vad verksamhetschefer inom företagshälsan och läkare bör uppmärksamma när det medicinska ledningsansvaret överlåts.
Kursen svarar mot uppfyllande av kravet på kurs för ST läkare i Arbetsmedicin.
- För 2015 års föreskrift till viss del av delmål a1 - Kunna utöva ledarskap i det dagliga arbete samt att kunna samverka med andra aktörer utanför hälso- och sjukvården samt a6 – Lagar och andra föreskrifter som gäller för hälso-och sjukvården, samt de särskilda villkor som styr företagshälsovård och till viss del c10 - Lag och rätt i arbetslivet för specialiteten.
- För 2021 års föreskrift till viss del av Sta1- medicinska förutsättningar för när och hur hälso- och sjukvård kan bedrivas, samt till viss del STb3- kunna samverka i försäkringsmedicinska frågor som rör den enskilda patienten med aktörer utanför hälso- och sjukvården samt till viss del STc10- Lag och rätt i arbetslivet dvs uppvisa kunskap om lagar och andra föreskrifter som är särskilt relevanta för specialiteten. Kursen kan även utgöra ett bra underlag inför kravet på utförande av ett eget Systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete vilket finns som krav i både 2015 och 2021 års föreskrifter.
"Trodde jag hade ganska bra koll på våra styrande dokument men helt klart en del som behöver uppdateras! Väldigt bra att jag gick med min nya chef så vi får en gemensam grund att stå på!"
"Ulrika var en fantastisk föreläsare om nåt som är tungt och tröttsamt många gånger men ack så viktigt!"
16 oktober 2025 | 09:30 - 17.00 |
---|
- Patientsäkerhet
- Allmänt om regelverket på hälso- och sjukvårdens område
- Vårdgivarens och vårdpersonalens skyldigheter – några exempel
- Verksamhetschefens särskilda ansvar – några exempel
- IVO:s tillsyn
- Patientuppgifter
- När är det tillåtet lämna ut patientuppgifter till myndigheter, privata aktörer och patienten själv?
- Begäran om att få en journalkopia – hur ska den hanteras?
- När får vårdpersonal läsa en patientjournal?
- Nationella läkemedelslistan och andra register
- Rättsligt ansvar vid fel eller misstag
- Grupparbete med diskussion runt vanliga frågeställningar
Föreläsare
Ulrika Sandén, jur.dr, universitetslektor i rättsvetenskap, Umeå Universitet. Forskare inom området medicinsk rätt och ledamot i Svenska Läkaresällskapets Etikdelegation.
Kursledare
Karin Nord, företagsläkare Ådalshälsan, Kramfors