Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd
Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd är ett bidrag till arbetsgivare för att förebygga sjukskrivningar och underlätta för medarbetare att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Bidraget gäller när en arbetsgivare anlitar företagshälsan för olika typer av insatser.

Arbetsgivarens ansvar och företagshälsans roll
Arbetsgivaren har ansvar för att förebygga och förkorta sjukfrånvaro hos sina medarbetare. För att uppfylla det ansvaret kan arbetsgivaren behöva ta hjälp av företagshälsan. Företagshälsan kan ge förebyggande insatser för en person med symptom på ohälsa och därmed förhindra att ohälsan försämras och leder till sjukskrivning. De kan också stötta den som redan är sjukskriven med rehabiliteringsinsatser, vilket främjar ett snabbare tillfrisknande och en hållbar återgång i arbete.
Det är företagshälsan, tillsammans med arbetsgivaren och medarbetaren, som planerar och genomför lämpliga insatser. För att arbetsgivare ska kunna få bidrag krävs att de anlitar en företagshälsovård som Försäkringskassan godkänt som anordnare.
Vad är storleken på bidraget?
Bidraget täcker hälften av kostnaden för insatsen och den andra halvan ska arbetsgivaren själv bekosta. För en enskild medarbetare får arbetsgivaren max 20 000 kronor per år (fr o m 250101). Sammanlagt kan arbetsgivaren få 200 000 kronor som mest per år.
Vilka insatser kan företagshälsan ge inom ramen för bidraget?
- om en medarbetare har upprepad korttidsfrånvaro
- vid ohälsa eller signaler om ohälsa hos en medarbetare
- om arbetsgivaren behöver göra en plan för medarbetarens återgång i arbete
- när medarbetarens arbetsförmåga är oklar i förhållande till hens arbetsuppgifter
- om det finns risk för att en medarbetare ska bli sjukskriven
- om det finns risk för att det kommer att bli svårigheter för medarbetaren att komma tillbaka till jobbet efter sjukfrånvaro.
Vilka insatser täcks inte av bidraget?
- Medicinsk eller annan behandling, exempelvis besök hos naprapat eller fysioterapeut.
- Hälsofrämjande insatser till exempel
- friskvård
- rökavvänjningskurs
- gruppgymnastik
- viktminskningsprogram
- Tjänster som till exempel
- screeningverktyg för att identifiera ohälsa på företag generellt
- organisationsutveckling
- grupp- och medarbetarutveckling
- ledarskapsutbildningar
- chefscoachning
- föreläsningar
- coachande aktiviteter för grupper eller liknande.
Ur budgeten för 2025
Regeringen tillför Försäkringskassan 50 miljoner kronor per år för att stärka myndighetens arbete med att följa upp arbetsgivares plan för återgång i arbete samt för att samordna rehabiliteringsinsatser.
De anslagna medlen för arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd ökas med 20 miljoner kronor till 134 miljoner kronor för 2025.