Företagshälsovården får sjuka tillbaka i arbete
Replik på debattartikeln "Den som blivit sjuk måste behandlas väl" den 21/01.
Sjukdom kräver trygg bedömning och rätt rehabiliteringsinsatser, skriver liberalerna i Eskilstuna-Kuriren. Skribenterna har dock helt missat att det de efterlyser redan finns. Inom Företagshälsovården.
Skribenterna föreslår att låta "flytta ansvaret för svårbedömd eller upprepad sjukskrivning till centrala team i varje region”. Det är så arbetet går till inom företagshälsovården.
Företagshälsans 4000 experter inom medicin, psykologi, ergonomi, hälsovetenskap och teknik arbetar tillsammans för att stärka hälsan i arbetslivet och få de som drabbas av ohälsa att snabbt komma tillbaka till arbetet. Specialisterna inom arbetsmedicin kan tillsammans med övriga i teamet på hälsan göra den arbetsförmågebedömning som krävs i en sjukskrivningsprocess. Skribenterna föreslår att arbetsterapeuten eller fysioterapeuten i vissa fall ska kunna sjukskriva. Vi tror inte på den idén.
Sjukskrivningen i sig är inte det främsta vapnet mot ohälsan, det är arbetet att komma tillbaka, må bra och återfå sin arbetsförmåga som är den viktigaste uppgiften när ohälsa uppstår. Ett arbete som den offentliga hälso- och sjukvården varken har fokus på eller har möjlighet att praktiskt genomföra.
Vi anser att våra politiker borde driva på beslut som kan öka möjligheten för landets arbetsgivare att använda sig av redan etablerade strukturer. Vi tycker därför att de bör arbeta för att:
- Införa krav på att alla arbetsgivare måste ha avtal med en etablerad rehabiliteringsaktör, förslagsvis godkänd av Försäkringskassan.
- Göra det möjligt för primärvården att remittera patienter till företagshälsovården vars sjukdomar eller problem kan vara relaterade till arbetsmiljön.
- Höja stödet för att förebygga och förkorta sjukfrånvaro, exempelvis genom att höja maxgränsen och att minska egenfinansieringen.
Peter Munck af Rosenschöld. Vd, Sveriges Företagshälsor